Parkajakker – fra Grønland via Korea til hip-hoppere og "mods". Trendy mod alle odds?

Parkajakken er en slags jakke, som stammer fra inuitterne på Grønland. Den er traditionelt knælang, har en varm foring og kommer med en hætte, som er udstyret med en pelskant. Originalen blev anvendt til jagt og fiskeri, og pelskraven beskyttede mod kulde og bidende vind. Den var vandtæt og fremstillet af sælskind, og den skulle regelmæssigt smøres ind i sælolie for at beholde sine vandtætte egenskaber. Dette er lykkeligvis ikke det, en moderne parkajakke behøver – du får fordelene af en klassisk jakkemodel, som kræver minimal pleje.

Parkajakker opnåede en stor popularitet i Norden tilbage i 60’erne.

I 60’erne og 70’erne opstod der en klassisk variant, der var tiltænkt hverdagen og almindelige mennesker snarere end det ekstreme klima. Denne model var forsynet med et orange, quiltet inderfor. Senere stoppede man med at fremstille disse varianter, og de har i dag en skyhøj værdi på vintagemarkedet.

Parkajakker – klassisk jakke i flere varianter

En variant er snorkelparkaen, som har fået sit navn, fordi hætten kan lukkes næsten helt og kun efterlader et lille hul til at kigge ud og trække vejret igennem. Det er effektivt i et ekstremt koldt vejr, men har sine ulemper, da det bliver en relativt klodset beklædningsgenstand. Som så meget andet tøj har parkajakken taget en rejse fra funktionel til funky, og snorkelparkaen er populær inden for bl.a. hip-hopkredse og blandt indiepopers.

En anden variant af parkajakken, som har gennemgået en lignende forvandling, er fishtail-parkaen, som er udstyret med et fiskelignende vedhæng længst nede på ryggen. Dette kan fæstnes mellem benene, så man opnår en bedre beskyttelse mod vejr og vind. Modellen stammer fra den amerikanske hærs tøjrepertoire i 1950’erne, hvor den blev anvendt i Koreakrigen. Tøjet opnåede kultstatus i 60’erne, da den britiske modekultur optog det som sit signaturtøj. Dette skyldtes, at jakken gav en god beskyttelse mod skidt, når mods-ungerne kørte omkring på deres yndlingstransportmiddel – scooteren.

Her på Bubbleroom finder du et solidt udbud af parkaer online. Det gælder eksempelvis de af vores mærker, som tilbyder parkajakker til kvinder. Her kan vi nævne Chiara Forthi, Truly Mine og Happy Holly. Et tip er, at du også bestiller tørklæde, hue samt et par varmende handsker i samme ordre. Du kan også gøre nogle gode fund i vores udsalgssektion med parkajakker. Skynd dig ind på vores udsalgsside, så du kan møde vinteren med stil i en ny parkajakke.